Statistieken

Vandaag 76
Deze week 76
Deze maand
831
Sinds 10-2015 89290

Gastlessen VO


 

Ik heb in Amsterdam en Hellevoetsluis gewerkt als eerstegraads docent godsdienst / levensbeschouwing. Inmiddels heb ik mijn aandacht verlegd naar het geven van lessen over de Russische cultuur. De lessen kunnen gegeven worden als gastlessen voor een bepaald vak. Ook komt het voor dat de lessen ingepland worden als onderdeel van een plusprogramma voor meerbegaafde leerlingen.

 

 

 

Nederland en RuslandDe Russische taal
Doelgroep: onder- tot bovenbouw

In deze gastles leer ik de leerlingen enkele woorden en zinnen in de Russische taal die aansluiten bij de doelgroep. Verder vertel ik over de bijzonderheden van de Russische taal.

 

 

 

Lange rijen na de val van de Sovjet-UnieVan Sovjet- naar Markteconomie
Doelgroep: midden- en bovenbouw
Vak: economie

In 1991 hield de Sovjet-Unie op te bestaan. Daarmee stortte ook de bijbehorende economie in. Beelden van mensen die in lange rijen stonden om brood te kunnen kopen gingen de wereld over. Voormalige staatsbedrijven werden geprivatiseerd en kwamen vaak in handen van voormalige hoge partijfunctionarissen met alle corruptie tot gevolg. Toch knapte de Russische economie wonderbaarlijk weer op. In deze gastles vertel ik over de planeconomie in de Sovjet-Unie, hoe de overgang naar een markteconomie verliep en hoe de Russische economie er weer bovenop kwam.

 

 

Joeri GagarinHet Russische ruimtevaartprogramma
Doelgroep: Onder- en middenbouw
Vak: natuurkunde

In deze gastles natuurkunde vertel ik over het Russische ruimtevaartprogramma. Tijdens de Koude Oorlog ontstond er een enorme strijd tussen Rusland en de Verenigde Staten om prestaties (en daarmee internationaal aanzien) in de ruimte te verwerven. De Russen lanceerden de eerste satelliet (Spoetnik I), het eerste dier in de ruimte (de hond Laika) en de eerste mens in de ruimte (Joeri Gagarin). Hoe kregen ze dat technisch voor elkaar? En wat is de staat van de Russische ruimtevaart vandaag de dag?

 

 

 

 

 

© 2024 Harmen Schoonekamp | contact |

Citaat van de dag

" Panta Rhei - Alles stroomt en niets staat ooit stil. Alles verandert behalve de verandering zelf. Niemand stapt ooit tweemaal in dezelfde rivier, want reeds zullen andere wateren u beroeren, en ook u bent niet meer de mens die u ooit was. " - Heraclitus -
(540-480 v. Chr.)