Statistieken

Vandaag 75
Deze week 75
Deze maand
830
Sinds 10-2015 89289

Lezingen literatuur


 

 

 

Aleksandr PoesjkinAleksandr Poesjkin
De dichter Aleksandr Poesjkin is bijna twee eeuwen na zijn dood nog steeds een fenomeen in Rusland. Vele steden waar hij ooit korte of langere tijd verbleef hebben een standbeeld van hem. Poesjkin groeide op in een adellijk milieu en dat betekende dat zijn eerste taal Frans was. Van zijn kindermeisje leerde hij de Russische taal en de Russische volksverhalen. In deze lezing kijken we naar het leven en de werken van de dichter uit de Romantiek, naar zijn bijzondere (deels Afrikaanse) afstamming, zijn conflicten met de tsaren en zijn tragische einde na een duel.

 

 

Lev TolstojLev Tolstoj
De Russische schrijver Lev Tolstoj wordt beschouwd als één van de grootste romanschrijvers ooit, dankzij de realistische fictie die hij neerzette in zijn twee grote meesterwerken, ‘Oorlog en Vrede’ en ‘Anna Karenina’. Lev Tolstoj werd in 1828 geboren op het landgoed Jasnaja Poljana in Centraal-Rusland in de adellijke Russische Tolstoj-familie die meerdere schrijvers en andere prominenten heeft voortgebracht.In zijn bewogen leven heeft Tolstoj zich van vele kanten laten zien, romanschrijver, boer, essayist, sociaal en religieus hervormer. Zijn ideeën over het christelijk geloof en geweldloosheid die hij uiteenzette in zijn boek ‘Het koninkrijk Gods is in u’brachten hem in conflict met de orthodoxe kerk.

 

 

 

Fjodor DostojevskiFjodor Dostojevski
De romanschrijver Fjodor Dostojevski schreef realistische romans waarin grote vraagstukken van religieuze, filosofische en morele aard verwerkt zaten.Zijn literaire werken verkennen de menselijke psyche in de politieke, sociale en spirituele onrust van het 19e-eeuwse Rusland. Dostojevski is vooral bekend van de romans, ‘De Gebroeders Karamazov’, ‘De Idioot’, en ‘Misdaad en Straf’.Één van de redenen voor het blijvende culturele belang van Dostojevski is dat hij in zijn tijd aspecten van het Russische leven aan de orde stelde, die even relevant waren in Sovjet-Rusland als in het Rusland van de eenentwintigste eeuw.Veel van de sociale problemen die hem bezighielden liepen als een rode draad door zijn werken, kwesties zoals armoede, misdaad, gokken, alcoholisme, het uiteenvallen van gezinnen, kindermishandeling. In deze lezing kijken we naar het leven en de werken van Fjodor Dostojevski, van zijn jeugd in Moskou tot zijn latere leven in Sint-Petersburg.

 

 

 

Anton TsjechovAnton Tsjechov
Ruslands grootste toneelschrijver Anton Pavlovitsj Tsjechov werd geboren in 1860 in Taganrog. Na zijn studie geneeskunde in Moskou werkte hij een aantal jaar als arts. In die tijd schreef hij zijn eerste verhalen, eerst onder pseudoniem. Toen zijn schrijfwerk succes bleek te hebben bouwde hij zijn werk als arts af ten gunste van het schrijven, nu onder eigen naam. Wereldberoemd werden zijn werken ‘Oom Vanja’, ‘De Drie Gezusters’, ‘De Kersentuin’, en ‘De Meeuw’. In deze lezing kijken we naar het leven en de werken van Anton Tsjechov, van zijn jeugd in Taganrog, zijn tijd als arts in Moskou, zijn bezoek aan het verre Sachalin en zijn latere jaren in Jalta.

 

 

 

© 2024 Harmen Schoonekamp | contact |

Citaat van de dag

" Panta Rhei - Alles stroomt en niets staat ooit stil. Alles verandert behalve de verandering zelf. Niemand stapt ooit tweemaal in dezelfde rivier, want reeds zullen andere wateren u beroeren, en ook u bent niet meer de mens die u ooit was. " - Heraclitus -
(540-480 v. Chr.)